En föreläsning om barnkonventionen

 Hej bloggen Emilia här!

Måndagen den 29 juni så höll Samron i en föreläsning om Barnkonventionen som många av oss inte visste något och därför var det positivt då vi som unga måste känna till vad vi har rätt till. Det var inte bara vår grupp utan vi var ganska många då vi var tillsammans med Hässelby/Vällingby och Kista/Rinkeby grupperna. Men det ledde bara till något positivt då många diskussioner med startade.

Samron pratade bland annat om barnens rättigheter och han berättade även att det är så många som 230 000 barn och familjer lever i barnfattigdom i Sverige vilket chockade de flesta av oss, men vad är egentligen fattigdom? Det diskuterades också, vi jämförde fattigdom i Sverige och i världen och kom fram till att de är ganska olika då det i t.ex. i Afrika kan handla om att inte ha vatten för dagen eller att behöva jobba dagen lång på en gård för att försörja familjen och i Sverige att man inte har råd att laga middag varje kväll eller att inte ha pengar till sommaraktiviteter. Det gav oss många nya perspektiv.

 

 

 

 

 

Vi pratade också om vad som är barnens bästa där vi fick tycka till i leken Sant & falskt, det var nog det roligaste. Vi fick höra ett påstående och beroende på vad man tyckte så ställde man sig i varsitt hörn som stod för sant eller falskt. Därefter valdes några att säga sin tanke bakom var man ställde sig vilket var lärorikt. Vi fick höra en massa olika perspektiv då alla hade olika åsikter kring påståendena och diskussionerna hettade till. Det var nyttigt för oss då man utifrån de olika perspektiven kunde byta plats om man höll med någon annan som stod i ett annat hörn.

Från olika platser möttes vi med våra egna tankar och åsikter, det var allt annat än negativt då vi lärde oss från varandra och fick nya perspektiv på de olika frågorna om barnkonventionen som är väldigt viktig att kunna.